Preventivmedlets historia

Här tar vi dig igenom en del av preventivmedlens långa historia. Från världens första kondomer av djurtarmar eller tyg och krokodilbajs som pessar, till p-pillret och dess betydelse för den kvinnliga frigörelsen, hela vägen till utveckling av p-piller för män och nya varianter av bioidentiskt östrogen.

Ca 3000 f. Kr

Kondom från getens urinblåsa skyddar mot sällsynt skadlig sperma

Den första kända skildringen av ett kondomliknande skydd dateras 3000 år tillbaka i tiden, till antikens Grekland och romarriket. I det grekiska eposet Illiaden beskrivs hur Minos, kung av Knossos, använde en sorts kondom gjord av urinblåsor från getter för att råda bot på hans minst sagt dödliga sperma. Kung Knossos sades nämligen i berättelsen lida av något så ovanligt som att ha sperma fylld av ormar och skorpioner, vilket ska ha tagit död på åtminstone en älskarinna. Urinblåsan visade sig vara effektivt som skydd mot den ormfyllda sperman, men inte mot graviditeter. Kung Minos fru Pasiphaë födde nämligen enligt berättelsen hela åtta barn.

1850 f. Kr

Pessar av honung, akacia och krokodilavföring

En av de första kända metoderna för att medvetet försöka hindra en oönskad graviditet återfinns i antikens Egypten och Mesopotamien. En blandning av krokodilbajs, honung och saft från akaciaträdet som fått dra i ett tygstycke, pressades ihop till ett slags pessar som kvinnorna sedan förde in i sin vagina. Vi vet inte riktigt hur effektiva dessa metoder var, men även idag används faktiskt akacia i spermadödande medel för de naturligt spermadödande egenskaper det utvecklar när det fermenteras till mjölksyra. Krokodildynga däremot gjorde antagligen mer skada än nytta.

Tack och lov har vi kommit längre än såhär idag. Vill du lära dig mer om dagens preventivmedel? 

Besök Hormonguiden.se

Ca 1750 f. Kr

Giftig dryck på bly och kvicksilver populärt i det gamla Kina

En riktigt giftig cocktail bestående av bly och kvicksilver, och ibland även arsenik, var en populär metod för att förhindra graviditet i antikens Kina. Inte minst bland kejsarens många älskarinnor var det populärt att mikrodosera små mängder av drycken varje dag för att förhindra graviditeter. Drycken var visserligen väldigt effektiv sett till att den ofta ledde till infertilitet, men den orsakade också en hel del andra problem, inklusive hjärnskador, njursvikt och ibland död.

Ca 1000 f. Kr

Färgglad kondom signalerar sexpartners status

Antika Egypten är en av de första civilisationer att använda ett slags kondomliknande skydd. Dessa var framför allt framtagna för att skydda mot diverse sjukdomar snarare än oönskade graviditeter. Egyptiska män bar ett kondomliknande skydd i linnetyg i olika färger för att signalera social status. Även fodral av djurhudar eller tarmar fick agera kondom, en tradition som följt med ända sedan dess fram till att Charles Goodyear lyckades utveckla vulkaniserat gummi.

Ca 500 f. Kr

Gamla Testamentet skakade på huvudet åt avbrutet samlag

Avbrutet samlag är en äldre och mer väletablerad metod än många kanske anar. Den gör till och med ett gästspel i Första Moseboken i Gamla Testamentet. Där berättas historien om Onan, som under samlag lät sin späd gå till spillo för att undvika att befrukta sin svägerska genom att alltså avbryta samlaget. Inte nog med att Onan straffades av Gud med döden, så blev namnet också för alltid förknippat med självtillfredsställelse.

Vill du lära dig mer om preventivmedel och kvinnliga hormoner? 

Besök Hormonguiden.se

1500 e. Kr

Syfilisepidemi skulle förhindras med en kondom av linnetyg

Gabriel Falloppio, alltså som i engelskans benämning för äggledare, ”fallopian tubes”, propsade på att använda en kondom i linne. En mer utbredd användning av linnekondomen föranleddes av den syfilisepedemi som spreds över Europa under 1500-talet, men som vi vet är linnekondomen en nygammal metod.

Ca 1780 e. Kr

Historisk tjejtjusare uppfinner enligt egen utsago pessaret och poserar med uppblåsta kondomer

Giacomo Casanova, känd för att vara ansiktet utåt för begreppet tjejtjusare, tar i sin memoar ”Histoire de Ma Vie” äran för att ha uppfunnit ett slags cervixpessar av en halvpressad citronhalva (aj!). Casanova finns även porträtterad när han blåser upp någon slags kondomliknande attrapp av djurtarmar framför tjejerna han för tillfället tjusade. Men man tror inte att Casanova lär ha pushat för att använda den hemgjorda pessaren eller kondomen för att förhindra några graviditeter, utan för att skydda mot diverse könssjukdomar.

Ca 1844 e. Kr

Gummikondomen är här

Hejdå till kondomliknande skydd av tarmar, linnetyg eller urinblåsor. När amerikanska ingenjören Charles Goodyear utvecklade det vulkaniserade gummit var det fritt fram att massproducera kondomer som, till skillnad från de i linnetyg, mycket mer liknar de kondomer vi känner igen idag. Billigare, mer effektivt och bekvämare än tidigare kondomer. Då, som nu, är också kondomen eller femidom det enda preventivmedlet som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar.

Glöm inte att också läsa på om hur din kropp faktiskt funkar och hur preventivmedel påverkar kroppen på…

Hormonguiden.se

1912

Sjuksköterskan Margaret Sanger myntar begreppet födelsekontroll och föder fram rörelse för kvinnors rätt till självbestämmande

Kvinnor världen över har sjuksköterskan Margaret Sanger att tacka för p-pillret och den kvinnliga frigörelsen. Margarets eget liv formades starkt av sin fattiga uppväxt och över att se den skada som hela 18 graviditeter orsakat hennes mamma som dog vid endast 50 års ålder. Margaret vigde sitt liv åt att ge kvinnor information om preventivmedel och rätten till födelsekontroll, och att bekämpa den lag som förhindrade spridningen av sådan information. Margaret lade också, tillsammans med biologen Gregory Pincus, grunden för den forskning som skulle resultera i det första hormonella preventivmedlet: p-pillret. Hennes rörelse banade vägen för kvinnors reproduktiva rätt och sexuella frigörelse.

1920-tal

Latexkondomer lanseras och den gamla gummikondomen skrotas

Latexkondomen uppfanns under 20-talet, och den upptäckten skapade kondomer så som vi verkligen känner dem idag. Latexkondomen är hållbar och flexibel, och tål mycket påfrestning utan att brista. Latexkondomen populariserades, och framför allt accepterades, stort i Europa och USA efter andra världskriget. När man under 80-talet upptäckte att AIDS är en sexuellt överförbar sjukdom populariserades kondomen ytterligare, både som preventivmetod och som skydd mot könssjukdomar. Efter det har vi kunnat hitta kondomer i allt från apotek till dagligvaruhandeln.

1938

Fritt fram att prata och bruka preventivmedel i Sverige

Enligt den svenska preventivmedelslagen från 1910 var det förbjudet att både prata om och sälja preventivmedel i Sverige. En verklig vändning kom först 1938, med Elise Ottesen-Jensen och relativt nybildade RFSU i spetsen. Först då avskaffades förbudet mot att utbilda och upplysa om preventivmedel, och försäljningen av preventivmedel fick grönt ljus – dock endast i butiker för sjukvårdsartiklar.

Och trots det pratar vi fortfarande alldeles för lite om preventivmedel och hormonerna i dem.

Besök Hormonguiden.se så ändrar vi på det.

1957

Enovid, världens första p-piller, lanseras med förhindrad graviditet som listad biverkning

Det första p-pillret, Enovid, lanserades i USA 1957. Den extra dos av ett hormon som liknar progesteron som tillfördes kroppen genom p-pillret stoppade ägglossning, medan tillsatt östrogen gav ännu högre effektivitet och bättre blödningskontroll. Men Enovid lanserades faktiskt inte som ett preventivmedel, utan som ett piller mot mensvärk. Att pillret förhindrade en graviditet var listad som biverkning, men var också det som gjorde pillret så populärt.

1960

P-pillret lanseras officiellt som preventivmedel

Efter att ha funnits på marknaden i tre år började Enovid år 1960 att säljas som preventivmedel. Efter det har världen aldrig varit sig lik. För första gången fanns ett säkert preventivmedel som gav kvinnor makten över sina liv och sina kroppar, och möjligheten till en friare sexualitet utan risk för oönskade graviditeter. P-pillret har varit avgörande för att minska de sociala och ekonomiska klyftorna mellan män och kvinnor.

1961

Allt var inte guld och gröna skogar och mycket har hänt med p-pillret under tidens gång

Det första p-pillret, Enovid, innehöll nästan 100 gånger mer gestagen, alltså syntetiskt progesteron, och sju gånger mer östrogen än dagens p-piller. Det är framför allt hormondosen i p-piller som minskat kraftigt de senaste 60 åren. Men precis som för alla läkemedel kan p-piller ge biverkningar. Risken för blodpropp är kanske en av de mer allvarliga biverkningarna, men också en av de mest ovanliga. I dag vet vi att kombinerade p-piller, alltså p-piller som innehåller både östrogen och gestagen, kan ge en något ökad risk för blodpropp. Därför rekommenderades det inte till kvinnor med riskfaktorer, som exempelvis blodproppar i familjen. Men vissa påstådda biverkningar, som viktökning, har avskrivits. P-pillrets stundvis dåliga rykte har förföljt det, trots att det än i dag ger effektivt skydd mot graviditet och har en rad andra fördelar.

Vill du veta mer om hur hormonerna faktiskt påverkar kroppen? 

Besök Hormonguiden.se

1964

P-pillret kommer till Sverige!

Först år 1964 godkändes p-pillret av den svenska Medicinalstyrelsen, och året därefter nådde p-pillret marknaden. Även om dåtidens p-piller med sina höga hormondoser också ledde till en rad biverkningar, har utvecklingen och tillgången till p-piller varit ett av 1900-talets viktigaste medicinska upptäckter. P-pillret innebar att kvinnor för första gången i historien skulle ha tillgång till en friare sexualitet utan oro för att bli med barn. P-pillrets intåg på marknaden banade också vägen för många andra frågor, som krav på fri abort som vi idag ser som en självklarhet.

I dag vet vi att kombinerade p-piller, alltså p-piller som innehåller både östrogen och gestagen, kan ge en något ökad risk för blodpropp. Därför rekommenderades det inte till kvinnor med riskfaktorer, som exempelvis blodproppar i familjen. Men vissa påstådda biverkningar, som viktökning, har avskrivits. P-pillrets stundvis dåliga rykte har förföljt det, trots att det än i dag ger effektivt skydd mot graviditet och har en rad andra fördelar.

1966

Akut-p-piller ger snabbt skydd

Redan under 1920-talet såg forskare att höga doser av östrogen kunde förhindra en graviditet, och därför var det vanligt att föreskriva hormonet till djurägare vars djur parat sig okontrollerat. Först under 60-talet kom det första akut-p-pillret för kvinnor. Pillret bestod då av höga doser av östrogen, men dagens akut-p-piller innehåller oftast levonorgestrel som är ett syntetiskt progesteron. Akut-p-pillret har länge följts av seglivade myter om olika risker förenade med användandet, men faktum är att pillret inte är farligt.

Ca 1960-70-talet

Vi lär oss att koppar kan stoppa graviditeter

Den första kända användningen av ett kondomliknande skydd dateras 3000 år tillbaka i tiden, till antikens Grekland och romarriket. I det grekiska eposet Illiaden beskrivs hur Minos, kung av Knossos, använde en sorts kondom gjord av urinblåsor från getter för att råda bot på hans minst sagt dödliga sperma. Kung Knossos led nämligen av något så ovanligt som att ha sperma fylld av ormar och skorpioner, vilket ska ha tagit död på åtminstone en älskarinna. Urinblåsan visade sig vara effektivt som skydd mot den ormfyllda sperman, men inte mot graviditeter. Kung Minos fru Pasiphaë födde nämligen hela åtta barn.

I dag vet vi att kombinerade p-piller, alltså p-piller som innehåller både östrogen och gestagen, kan ge en något ökad risk för blodpropp. Därför rekommenderades det inte till kvinnor med riskfaktorer, som exempelvis blodproppar i familjen. Men vissa påstådda biverkningar, som viktökning, har avskrivits. P-pillrets stundvis dåliga rykte har förföljt det, trots att det än i dag ger effektivt skydd mot graviditet och har en rad andra fördelar.

Ja vi fattar, vi tjatar men…

Besök Hormonguiden.se

1976

Grunden läggs för första hormonspiralen

Upptäckten av att progesteron i livmodern orsakar förändringar i slemhinnan och därmed både minskar mensblödningen och förhindrar befruktning lägger grunden för den första hormonspiralen. Hormonspiralen frisläpper gestagen, alltså syntetiskt progesteron, lokalt i livmodern och förhindrar på det sättet graviditet.

1999

Tidskriften The Economist utser p-pillret till 1900-talets viktigaste framsteg

Vadå, ett piller som ger kvinnor rätt till självbestämmande och kontroll över sin egen reproduktiva förmåga, är det en grej? Såklart! Och det höll tidningen The Economist med om när de utsåg p-pillret till 1900-talets viktigaste framsteg. P-pillrets betydelse för den kvinnliga frigörelsen och synen på kvinnors sexualitet, men också på samhället i stort, går inte att ifrågasätta.

2009

Första p-pillret med bioidentiskt östrogen når europeiska marknaden

Från att p-pillret först utvecklades och nådde marknaden hände det mycket med pillret på vissa områden, som att hormonnivåerna blivit allt lägre. Men när det kommer till p-pillrets östrogenkomponent har inte mycket hänt fram till 2009, utan det har fram till dess utgjorts av syntetiskt östrogen, i huvudsak etinylestradiol. År 2009 lanseras det första godkända p-pillret som innehåller estradiol, alltså kroppseget östrogen i stil med det som produceras naturligt av kroppen. Estradiol är det vanligaste kroppsegna östrogenet hos en fertil kvinna, och är också det östrogen som kvinnan producerar under menscykeln.

Kul att du tagit dig ända hit! Läs gärna klart hela tidslinjen men glöm inte att sedan… 

…Besöka Hormonguiden.se

2019

Studie av manligt preventivmedel startas

Trots att det finns en mängd olika metoder för preventivmedel för kvinnor på marknaden finns få alternativ för män som vill skydda sig mot en graviditet. Länge har det för män rört sig om två metoder: kondom eller vasektomi. Men snart kan det bli ändring på det. Studier av manligt preventivmedel i form av p-gel har testats globalt sedan 2019 och resultaten har varit goda. Inom några år kommer vi antagligen kunna se p-gel för män på marknaden.

2021

Nytt stort framsteg – första p-pillret med bioidentiskt estetrol

Efter milstolpen med det första kombinerade p-pillret vars östrogena beståndsdel består av kroppseget estradiol kom nästa stora framsteg vid 2021. Då fick marknaden sitt första kombinerade p-piller vars östrogenkomponent består av bioidentiskt estetrol. Estetrol produceras enbart i fostrets lever under graviditet och når mammans blodcirkulation via moderkakan. Estetrol är en mildare form av östrogen, och hela 10 till 20 gånger mindre kraftfull än det syntetiska etinylestradiol. Varför spelar det roll? Jo, för att p-piller som vars östrogenkomponent består av just estetrol har potential att minska risken för några av de allra mest allvarliga (men ovanliga) biverkningarna av p-piller, som blodproppar. Dessutom ger det säkert skydd för den som inte vill bli gravid.

2024

Och här är vi idag

Som du säkert förstått vill vi gärna att du besöker Hormonguiden. Vi tycker verkligen att det är dags att döda forntida myter om preventivmedel och istället lära oss hur det faktiskt fungerar idag. På Hormonguiden hittar du även en massa bra information om vad som händer med oss under menscykelns olika faser och hur hormonnivåer påverkar kroppen. Så en sista gång…

Vill du lära dig mer om preventivmedel och kvinnliga hormoner? 

Besök Hormonguiden.se